19 Tra 2014

Pastoralno vijeće župe Gornja Dubica:

Osječak: Mato Grgić, Svjetlana Grgić

Zorice: Stjepan Čukić, Ankica Đukić, Marijana Jurić

Vojskova: Nikola Grgić, Stana Kljajić, Mara Ilijašević, Petar Jelušić

G. Dubica: Marina Kovačević, Ivanka Beljan, Dragica Zečević, Dijana Zečević, Ivana Zrakić

 

Ekonomsko vijeće župe Gornja Dubica:

Luka Jarić
Pavo Samardžić
Matije Jelušić
Andrej Benić

OsječakOsječak je mjesto udaljeno 7 km od župne crkve i kao takvo nužno zahtijeva filijalnu crkvu i pastoralnu skrb. Zasad misu slavimo u jednom trošnom domu mjesne zajednice, gdje održavamo i ostale pastoralne aktivnosti kao što su: Frama, župno pjevanje, ministrantski sastanci. Mjesto broji 200 ljudi, nažalost slabog imućnog stanja, i kao takvo nije sposobno sagraditi filijalnu crkvicu.

ZoriceHvaljen Isus i Marija! Još u Starom zavjetu hram je bio nešto gdje prebiva slava Božja i sam Bog. Veliki izraelski kralj Salomon je uskliknuo kada je gledao završeni hram: „Hoće li Bog uistinu boraviti među ljudima na zemlji? Pa ni nebesa nad nebesima ne mogu ga obuhvatiti, a kamo li dom što ga sagradih!“
Vjerujem da je ovaj hram izgrađen da u njemu prebiva Gospodin dijeleći svoje darove, da izvodi svoje vjernike na pravi put uz pomoć Duha Svetoga i da ćemo svi nastojati živjeti životom Bogu ugodnim.

VojskovaBraćo i sestre! Sve vas pozdravljam našim kršćanskim pozdravom: Hvaljen Isus i Marija! Naš je život neprimjetno disanje u Kristovu Tijelu. Crkvenu zajednicu čini živom isti onaj tko je Crkvu stvorio, ali uz suradnju ljudi. Crkva bi morala biti svjedok Kristova Uskrsnuća. Danas živi moraju uskršnjavati onom snagom koju je Krist dao Crkvi: uskrsnuti iz grobova ropstva, neznanja, nepravde i mržnje. Loš je znak ako se danas u Crkvi grobovi ne otvaraju i ljudi iz njih ne uskršnjavaju. Što se tiče budućnosti Crkve, treba vjerovati u snagu onih koji nemaju ni snage ni vlasti. Moć Crkve je u nemoći. Sav je uspjeh Crkve postignut ludošću Križa, a ne mudrošću filozofije ili okretnošću diplomacije. Stoga je prava moć u Crkvi nemoć.

07 Pro 2013

Stara crkvaJoš u 16. i 17. st. na ovom području postojale su župe Vasiljevo Polje i Radunjevac. Također je u Modriči bio franjevački samostan i crkva sv. Ilije proroka. Za vrijeme bečkog rata (1683-1699) oni su porušeni, a njihovi vjernici prognani.

Sv. josipVelika je čast jednoj župi da ima za svoga nebeskoga zaštitnika sveca koji je i zaštitnik hrvatskoga naroda – svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije. Slavi se 19. ožujka. Najviše iz života ovoga sveca možemo iščitati iz Evanđelja. Sveti Josip je po zanimanju bio tesar koji potječe iz loze kralja Davida. Božjim predodređenjem postao je zaručnik Marijin i Isusov hranitelj.

07 Pro 2013

Žalosna GospaPobožnost prema Gospinim žalostima ima svoj biblijski temelj u proroštvu starca Simeona Mariji: »A tebi će samoj mač probosti dušu« (Lk 2,35). Te riječi s kontekstom naviještaju Kristovu muku. A budući da nitko nije s Isusom tako usko povezan kao njegova Majka, nikoga kao nju neće pogoditi tako da će Isus biti »znak kojemu će se protiviti« (Lk 2,34), nikoga kao nju neće potresti njegova muka. Vlastito predslovlje današnjega blagdana u njemačkom izdanju Rimskoga misala kaže ovako: »Kad je Marija stajala pod križem, ispunila se riječ starca Simeona: mač je probo njezinu dušu kod muke i smrti njezina Sina.«

 

FRA KREŠIMIR KARLOVIĆ iz Vojskove. Krsno mu je ime Blaž. Rodio se 14. svibnja 1915. godine u Vojskovi, od oca Šime i majke Kate rođ. Barišić. Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1942. godine. Fra Krešimir (zvani Krešo) trenutno je umirovljen i nalazi se u franjevačkom samostanu Svetog Ilije u Podsusedu (Zagreb). Drugi je svećenik po starini u franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj.

 

Č.S. MAKSENCIJA MARIĆ, krsno ime Marija. Rođena je 23. rujna 1934. godine u selu Gornja Dubica, od oca Marka i majke Mare r. Radić. Krštena je istoga dana. Vječne zavjete je položila u zajednici sestara Školske sestre franjevke Krista Kralja bosansko-hrvatske provincije. Sada je na službi u Rimu, u Italiji.

Ivan ErcegIvan Erceg sin Pere i Kate r. Dujak iz Vojskove.

 

 

 

 

Josip Jazvić, sin Mladena i Anđe r. Mikulić.

Pero Zečević sin Marka i Dragice r. Jovušić iz Gornje Dubice.

Stranica 1 od 2

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.