06 Tra 2014

Što znači riječ “blagoslivljati”?

Što znači riječ “blagoslivljati”?a) Znači: blago govoriti (staroslavenski slovo = riječ), izgovarati uspjeh u nečiji život, izgovarati sreću, zdravlje, život, pobjedu u nečiji život. Kad izgovoriš riječi blagoslova, onda one žive i imaju moć utjecati na čovjekov život.

b) Blagoslivljati, nadalje, znači: svu Božju snagu, Božju ljubav i dobrotu usmjeriti na nečiji život, ili na neku osobu ili okolnost. To onda mora ispasti najbolje! Zato je jako važno blagoslivljati!

Koga sve možemo blagoslivljati?

Sve oko sebe: Boga, osobe, ljude, stvari, djelatnosti, svoju župu, općinu, gradove, svoj narod, okolnosti…

I. Najprije moramo blagoslivljati Boga

Zašto? Njemu ništa ne treba! On je savršen! Boga moramo blagoslivljati zato jer ćemo za uzvrat sami postati blagoslovljeni! Psalam 103. Govori nam o razlozima zašto trebamo blagoslivljati Boga: “Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina i sve što je u meni – blagoslivljaj sveto ime Njegovo!” Zašto?

1. On ti otpušta sve grijehe tvoje!

Ne moraš živjeti s grijesima i osjećajem krivnje. Ne moraš biti rob grijeha i odvojen od Boga. Dođi k Bogu, slavi Ga i blagoslivljaj – On će te osloboditi!

2. On iscjeljuje sve slabosti tvoje!

On te ozdravlja od bolesti. Kad si bolestan, možeš govoriti: “ Bože, ja blagoslivljam Tvoju iscjeljujuću silu; ja blagoslivljam Tvoje zdravlje nad mojim životom. Hvalim Te, Bože! Zahvaljujem Ti!”

3. On ti od propasti izbavlja život! Prekrasna je sigurnost biti u Božjoj zaštiti!

4. Kruni te, tj. ispunja dobrotom i ljubavlju. Znamo da je bez prave ljubavi život prazan i besmislen. Bog želi da tvoj život bude prožet Njegovom ljubavlju.

5. Život ti ispunja dobrima tj. svime što ti je potrebno!

6. Ko orlu ti se mladost obnavlja! Bog obnavlja tvoju snagu da nikada ne kloneš pred teretima života! Možeš reći: “Dragi Bože, blagoslivljam Te! Slavim Tvoje sveto Ime! Hvala Ti što mi opraštaš sve grijehe moje, hvala Ti što iscjeljuješ sve slabosti moje. Blagoslivljam Tvoju iscjeljujuću silu nad svojim životom…” Kad tako blagoslivljaš Boga, taj blagoslov će doći na tvoj život!

II. Možemo blagoslivljati ljude, i neprijatelje, tj. one koji nam zlo čine.

Jedna je žena tako snagom blagoslova promijenila život svoga muža. On joj je bio nevjeran, a kod kuće je bio svega dva mjeseca u godini, tijekom zime. Proljeće, ljeto i jesen provodio je na gradilištima. Tamo je uglavnom potrošio i sav novac. Obitelj od njega nije imala nikakve koristi. Dugo ga je žena proklinjala. S vremenom je bivalo sve gore. Jednoga dana spoznala je Isusa Krista i njegovo Evannelje i istinski se opredijelila se nj. Čitajući Bibliju, spoznala je kako Isus želi da svoga muža blagoslivlje, a ne proklinje. Počela se toga držati: umjesto da proklinje svoga muža, blagoslivljala ga je svaki dan od jutra do večeri. Blagoslivljala je njegov posao i molila je za nj. Od dana kada je počela muža tako snažno blagoslivljati, u njemu, u njegovu duhu, počelo se nešto pokretati. Malo po malo u njegovu se životu pokazala duboka promjena. Nakon nekoliko mjeseci napisao je svojoj obitelji prijazno pismo, prvo nakon mnogih godina. Nastavio je slati pisma. U gradu u kojem je tada živio našao je bolji posao i počeo pomagati obitelj. U pismu je priložio i prvi ček. Žena je bila presretna, ohrabrena, te je još više blagoslivljala muža. Njegov je posao postajao sve uspješniji, a čekovni iznosi postajali su sve veći. Konačno se muž odlučio potražiti posao u gradu gdje je obitelj živjela, tako da bi mogao stanovati sa svojima. Vrativši se kući, postao je vjeran muž i uzoran otac svojoj djeci. Njegov se život promijenio po riječima blagoslova. I ti možeš blagoslivljati sve ljude kojima želiš sreću i uspjeh. Možeš blagoslivljati svoga bračnog druga, svoju obitelj. Možeš blagoslivljati ljude koji su na vlasti, svoju Vladu: da Bog promijeni njihova srca, da svoju službu obavljaju na najpošteniji i najčasniji način – u korist svoga naroda.Zanimljiv je primjer iz Amerike. Nekoliko je molitvenih zajednica počelo moliti za uspostavljanje pravednosti u lokalnim i državnim vlastima. Svaki član zajednice dobio je popis državnih predstavnika i senatora za koje trebao moliti. Nekoliko mjeseci iza toga došlo je do razotkrivanja afere u visokim državnim krugovima. Nekoliko članova Vlade bilo je smijenjeno. Bog je upotrijebio molitvu za uspostavu pravednosti u zemlji. Veoma je važno blagoslivljati neprijatelje. Zašto njih, možda se pitamo. Upravo zato da sva Božja dobrota i ljubav bude usmjerena na njih – da zlo u njima bude uništeno. Tada te oni ne mogu povrijediti. Dobro je blagoslivljati one koji ti idu na živce, ili koji rade protiv tebe, koji te žele povrijediti ili ti zagorčiti život… Blagoslivljati takve ljude jest najbolja zaštita protiv njih. 

Emmet Fox napisao je o snazi blagoslova sljedeće: “Blagoslovi jednu stvar i ona će blagosloviti tebe! Prokuni je i ona će prokleti tebe! Što u životu snuješ, to će ti vratiti udarcem i povrijediti te. Ako blagosloviš neku situaciju, tada ona nema snage povrijediti te, pa i ako ti neko vrijeme donosi nevolju. Malo po malo nevolja će nestati, a blagoslivljanje iz iskrena srca postat će blagoslov za druge.”

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.