06 Tra 2014

Što ako prekinemo zavjet?Je li se vama kada dogodilo da ste se zavjetovali a da ste zavjet prekinuli i niste ga ispunili onako kako ste obećali? Na primjer; zavjetovali ste se da ćete svaki dan moliti krunicu i litanije za neke nakane do jednog određenog vremena, ali se dogodi da ne izmolite jedan ili više dana, pa se pitate je li to spada pod teški grijeh i jeste li dužni to ispovjediti?

Prije svega, svaka težnja za dubljim duhovnim razvitkom je za pohvalu. Zavjet je, kako kaže Katekizam, promišljeno i slobodno Bogu dano obećanje o mogućem i većem dobru, te se mora ispuniti iz kreposti bogoštovlja. Kod ovakvog slučaja ipak bi se trebao razmisliti jesu li zavjeti dati slobodno i promišljeno ili je to ipak bila sama pobožna nakana za vrijeme hodočašća. Teško je govoriti u kategorijama težine grijeha što to znači neispunjen zavjet, osobito ako je on kontinuiran. Preporučio bih vam ipak da u ispovijedi to spomenete. A ako vam svakodnevno izvršenje takvog zavjeta predstavlja veću teškoću, tada ga u ispovijedi zamijeniti nekim lakšim zavjetom koji je vama prikladniji.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.