08 Tra 2014

Lisnata pogačaSastojci: 500 g brašna; 20 g kvasca; 2 dl mlijeka (ako treba malo više); 1 žličica soli; 1 žličica šecera; 5 žlica ulja; 150 g margarina; 1 kom žumance; susam

Priprema

Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer,  malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe. U nadošli kvasac sipati sol, ulje, ostatak mlijeka i zamijesiti tijesto. Dobro ga izraditi da se dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. Ostaviti na toplom da nadođe.

Nadošlo tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini , podijeliti na 5 jednakih dijelova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 min. da se odmore. Svaku lopticu rastanjiti veličine plitkog tanjura,  premazati omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu.

Tijesto zatim rastanjiti u krug veći od posude u kojoj će se peci. Od kruga isjeći obruč oko 3 cm širine. Preostali krug isjeći na 16 jednakih dijelova. Uvijati, ali ne kao kiflice, nego da se ide ravno uz jednu stranicu trokuta. Redati u tepsiju veličine 26 cm, širom stranom uz ivicu. Obruč isjeći na 4 jednaka dijela. Praviti ružice i stavljati u sredinu posude. Ostaviti na toplom da nadođe, premazati umućenim žumancem, posuti susamom i peci na 200 C. Kad počne da rumeni, smanjiti na 180 i peci do kraja, oko 45 min.

Pošto se tijesto mijesi mlijekom, brzo preplane. Pogača se može zaštititi alu-folijom kad se malo zapeče i počne da rumeni, ali samo staviti foliju preko, nikako je ne pritiskati uz tepsiju.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.