05 Tra 2014

Kava i mozakDugogodišnja istraživanja su pokazala kako kod osoba koje piju tri šalice kave dnevno manje opada mentalna sposobnost u kasnijim godinama. Istraživanje je provedeno na Nacionalnom institutu za javno zdravstvo u Nizozemskoj, a testovi kojima su se ispitivale njihove kognitivne sposobnosti pokazali su kako je mentalna sposobnost osoba koje nisu pile kavu opadala četiri puta brže, jer kofein ojačava memoriju i utječe na moždane receptore.

05 Tra 2014

Kava kradljivicaIstraživanja o kavi govore kako, ako pretjerano konzumiramo kavu, ona nam zna ukrasti kalcij iz organizma, osim ako se pije s mlijekom, tada 2-3 šalice kave dnevno ne predstavljaju opasnost. No, podatak nije zabrinjavajući, ali je koristan za spomenuti ga u našoj komunikaciji i znati da ipak ako se pretjerano unosi u organizam, kava krade naš kalcij iz organizma. Pa kad smo kod toga, čujmo i ovo.

05 Tra 2014

Krvni tlakMisli se da je kava česti uzrok visokom krvnom tlaku, ali je nedavno objavljen opsežan pregled epidemioloških studija koji je pokazao da umjeren unos kave kroz dugo vremensko razdoblje nema utjecaj na rizik od pojave visokog krvnog tlaka. Premda je poznato i to da kofein u većim količinama djeluje tako da blago povisuje krvni tlak. Kava sadrži i niz supstanci poput polifenola, kalija i topivih vlakana koja djeluju povoljno na kardiovaskularno zdravlje, baš kako nam donosi i sljedeća priča koja nam želi reći gdje je mjesto gdje ljubav stanuje?

05 Tra 2014

Na dohvatu rukeBrojna istraživanja govore u prilog ispijanja kave kada je riječ o prevenciji kroničnih bolesti jetre i hepatocelularnog karcinoma. Kažu stručnjaci da su i  ranija istraživanja pokazala kako kava štiti od ciroze jetre, posebice od ciroze izazvane prekomjernim unosom alkohola. Pa kad je već tako, evo jednog savjeta. Poslušajmo i prokomentirajmo sljedeću priču.

05 Tra 2014

ZajednoDragi prijatelji, kroz zajedničko druženje na kavi želim s vama podijeliti djelotvornost kave i koji su pozitivni, pa i negativni učinci te privlačno simpatične supstance. Stoga dok se zajedno družimo reći ću kako su danas velike spoznaje o utjecaju kave na zdravlje i sociološki život čovjeka. Sastojci kave kao i sama kava dakako da su u žarištu zanimanja znanstvenika. Svakodnevno se objavljuju ozbiljni znanstveni radovi o djelovanju kave. Zato vjerujem da će i naše „zajedničko druženja na kavi“ postići pozitivan odjek druženja i dubinu kroz bolju  osobnu i zajedničku komunikaciju s ciljem da nas zajedno vodi sve bliže k Bogu. I još nešto je dobro znati.

14 Pro 2013

Dijabetes i kavaGodine 2003. provedeno je istraživanje na Harvardu koje je pokazalo kako osobe koje piju malo više šalica kave dnevno smanjuju rizik od dijabetesa tip 2 za oko 30%. Dakle i ova informacija nije za zanemariti. A mi u sljedećoj priči prepoznajmo sebe.

Alzheimerova i Parkinsonova bolestOve dvije dijagnoze, kažu znanstvenici imaju genetsku povezanost u zaštitnom učinku kave i kofeina, pa bi se reklo sliče kao brat bratu. Dakle, zaštitni učinak kave i kofeina dovodi se i u vezu i s prevencijom, a studije su iznjedrile prilično uvjerljive dokaze kako redovitim unosom kave smanjuje se i rizik od Prkinsonove bolesti, te kako stručnjaci kažu, za to je odgovoran kofein. I još nešto, navodi se kako će novi lijekovi za Parkinsonovu bolest najvjerojatnije  sadržavati, između ostalog i derivate kofeina.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.