05 Tra 2014

Na dohvatu rukeBrojna istraživanja govore u prilog ispijanja kave kada je riječ o prevenciji kroničnih bolesti jetre i hepatocelularnog karcinoma. Kažu stručnjaci da su i  ranija istraživanja pokazala kako kava štiti od ciroze jetre, posebice od ciroze izazvane prekomjernim unosom alkohola. Pa kad je već tako, evo jednog savjeta. Poslušajmo i prokomentirajmo sljedeću priču.

Kažu kako je neki moćni čarobnjak želio uništiti jedno kraljevstvo. Tako on potajno ulije magični napitak u bunar iz kojega su pili svi stanovnici tog kraljevstva. I tko bude pio vode iz tog bunara, poludjet će. Ne znajući, svi stanovnici su već slijedećeg dana pili iz bunara vodu, a rezultat je bio, svi su bili ludi osim kralja koji je naravno imao drugi bunar do kojega čarobnjak nije mogao doći. Kralj se zabrinuo. Uveo je čitav niz sigurnosnih i zdravstvenih mjera, no i čuvari i inspektori pili su otrovanu vodu a kraljeve im se odluke činile besmislenima, te su odlučili ne poštivati ih uopće. Ali, kad su stanovnici kraljevstva saznali za nove zakone, bili su uvjereni da je vladar poludio, pa naređuje i izmišlja neke nove zakone. Prosvjedovali su opkolili dvorac i tražili da se kralj odrekne krune. Kralj sav u očaju, spremao se odstupiti s prijestolja, ali kraljica ga spriječi, rekavši: "Hajdemo odmah do onog bunara, pa ćemo se i mi napiti. Tako ćemo postati kao i oni." Tako je i bilo. Kralj i kraljica napiše se vode iz bunara začaranog ludilom i odmah počeše govoriti besmislice. Na to se njihovi podanici pokajaše i rekoše, sada kad kralj iskazuje toliku mudrost, zašto ga ne pustiti da vlada zemljom? I tako je kraljevstvo ostalo živjeti u miru, iako su se njegovi stanovnici ponašali uvelike različito od stanovnika susjednih država. A kralj je mirno vladao do kraja svog života. Što nama dakle poručuje ova priča? Osobno sam razmišljala i pitala se koji je zaključak. No mene je asocirala na četiri su vrste ljudi. Dakle, tko ne zna i ne zna da ne zna: glupan je, izbjegavaj ga. Tko ne zna i zna da ne zna: priprost je, pouči ga. Tko zna i ne zna da zna: spava, probudi ga. A tko zna i zna da zna: mudar je, slijedi ga.

Više u ovoj kategoriji: « Krvni tlak Zajedno »

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.