05 Tra 2014

Krvni tlakMisli se da je kava česti uzrok visokom krvnom tlaku, ali je nedavno objavljen opsežan pregled epidemioloških studija koji je pokazao da umjeren unos kave kroz dugo vremensko razdoblje nema utjecaj na rizik od pojave visokog krvnog tlaka. Premda je poznato i to da kofein u većim količinama djeluje tako da blago povisuje krvni tlak. Kava sadrži i niz supstanci poput polifenola, kalija i topivih vlakana koja djeluju povoljno na kardiovaskularno zdravlje, baš kako nam donosi i sljedeća priča koja nam želi reći gdje je mjesto gdje ljubav stanuje?

Stoga, pođimo slijedom priče i ustanovimo gdje je to povoljno mjesto koje pozitivno djeluje na kardiovaskularno zdravlje svih nas? Kažu, kako je jedno dijete upitalo svoju majku, zašto plače. Odgovor je slijedio. Dijete moje, zato što sam žena. Ne razumijem te majko, odgovorilo je dijete. Mama ga je samo zagrlila i rekla, nikada i nećeš dijete moje razumjeti me! No, djetetu je to bilo zagonetno, pa je upitao oca. Tata, zašto mi se čini da mama plače bez ikakvog razloga? I jedino što je tata znao, bilo je. Sve žene plaču bez ikakvog razloga. Tako i tvoja mama plače bez razloga. Dijete je u svom srcu dugo razmišljalo o odgovoru kojeg je čuo od oca. A kada je taj mali dječačić odrastao, još uvijek se pitao zašto žene plaču. Često je molio, odlazio u crkvu gdje je u razgovoru s Bogom znao dugo ostati, pa je u jednom trenutku odlučio s Bogom porazgovarati i o temi koja ga već dugo muči. Upitao je, Bože, zašto se žene tako lako rasplaču? Tada mu je Bog odgovorio. Dijete moje, kada sam stvarao ženu morala je biti posebna. Dao sam joj ramena dovoljno jaka da nosi svu težinu ovoga svijeta. Dovoljno nježna da može pružati utjehu. Dao sam joj unutarnju snagu da podnese svaku bol, patnju i odbijanje koje joj toliko puta stiže od njezine djece. Dao sam joj čvrstoću koja joj omogućuje da ide dalje kad svi drugi odustanu te da brine za svoju obitelj u doba bolesti i nevolje bez prigovora. Dao sam joj nježno srce da voli svoju djecu bez obzira na sve, čak i ako ju njezino dijete jako, jako povrijedi  da mu može oprostiti. Dao sam joj snagu da nosi svoga muža kroz njegove pogreške i načinio je od njegovog rebra da bi štitila njegovo srce. Dao sam joj mudrosti da zna da dobar muž nikada ne bi povrijedio svoju ženu, ali povremeno testira njezinu snagu i odlučnost da postojano bude uz njega. I napokon, dao sam joj suzu da njome isplače svaku bol. To je samo njezino blago da ga može koristiti do beskraja i kad god joj zatreba. Stoga, vidiš, sine moj, ljepota žene nije u odjeći koju nosi, niti u nakitu, frizuri, stasu i figuri. Ljepota žene vidi se u njezinim očima jer oči su ulazna vrata u srce žene. A srce je mjesto gdje stanuje ljubav!

Stoga, često popijmo često zajedno kavu i podijelimo jedni s drugima sve što nas muči i darujmo jedni drugima  ljubav  koja će za osobom ostaviti svoje tragove i onda kada nas ne bude, jer ljubav je vječna!

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.