11 Tra 2014

Humanae VitaeHumanae Vitae (hrv. ljudskom životu) je enciklika pape Pavla VI. koju je proglasio 25. srpnja 1968. godine. Govori o vrijednosti ljudskog života, o spolnosti, kontroli rađanja. Izražava protivljenje kontracepciji i pobačaju.

Ženino tijelo svetište ili smetlište?Nije potrebno završiti duga medicinska školovanja da bi se shvatilo kako je upravo grijeh vrlo česti uzrok gubitka ljudskog zdravlja, a često i njegovog života. Nekidan sam sreo ginekologa koji mi kaže kako je zajedno kirurgom tri sata operirao ženu u čijoj je maternici bila plastika u obliku zmije, omotana žicom, koja se zove spirala. Izvadili su joj iz trbuha litru i pol gnoja. Od silnih priraslica nisu znali što je crijevo a što mokraćni mjehur. Nakon operacije, kirurg mu je rekao: "Ugradnja spirale je zločin!"

23 Ožu 2014

Štetnost pušenjaIako je danas pušenje u našim krajevima prilično prošireno, nažalost ipak nisu dovoljno proširene informacije o njegovoj štetnosti.  Često si pušač zamišlja kako on ima neki naročiti organizam, te da je na pušenje otporan. Ali, mora se naglasiti da ne postoji čovjek koji je otporan na pušenje. Ono šteti svakome. Jednako tako kao što se nakon loženja peći dimnjak začađi, tako i pušenje ostavlja štetne posljedice na cijelom organizmu. Nemojte se zavaravati da je netko doživio veliku starost kao pušač. To je vrlo rijetko. Ali, ako neki pušač i doživi veće godine, on bi u tim godinama bio mnogo zdraviji da nije bio pušač. Slabije obrazovani ljudi, na drugim pušačima, neke od tih bolesti niti ne zapažaju.

09 Pro 2013

NarkomanijaMožda ste u životu već vidjeli nekog narkomana. Na nekome se to primijeti odmah, po tipičnom izgledu, ali ima i onih za koje se to na prvi pogled ne bi moglo niti pomisliti. Mnogi narkomani pokušavaju raznim riječima zavesti i druge, povući ih za sobom u ponor propasti. Ali, moramo naglasiti da se narkoman ne može ništa bolje osjećati od nas koji se ne drogiramo. Radi se samo o tome da kao ovisnik upada u krizu. Ali, kada uzme drogu, ne bude mu ništa bolje nego nama koji se ne drogiramo.

KontracepcijaNe spiralama, Ne pilulama, Ne prezervativima, Ne sterilizaciji, Ne umjetnim oplodnjama, Ne grijehu!

* Spirala ubija djecu! Uz nju dolazi do začeća, ali djetešce najčešće umire u prvim danima, jer mu spirala ne dopušta usađivanje u maternicu. Ako je menstruacija izostala, to znači da je dijete ipak preživjelo. Mora mu se sačuvati život. Spirala zdravu ženu pretvara u bolesnicu (gnojenja u maternici, jajovodima i trbušnoj šupljini, krvarenja, bolovi, slabokrvnost...).

09 Pro 2013

AlkoholizamAlkoholizam predstavlja veliku opasnost za život i zdravlje. Od njega se ljudi vrlo teško izliječe. Danas imamo veće uspjehe u liječenju raka nego alkoholizma. Ako čovjek i pristane na liječenje, ono je obično dugogodišnje, čak i doživotno. Zbog svega toga treba paziti da se alkoholičarom niti ne postane.Treba shvatiti da alkoholizam ne rješava nikakve probleme, nego da on samo donosi nove.Od alkoholizma boluje ne samo onaj tko se opija, nego i cijela njegova okolina - bračni drug, djeca, susjedi, radna sredina, svi s kojima je alkoholičar u kontaktu. On muči sve oko sebe.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.