07 Pro 2013

MinistrantiBiti ministrant znači nadasve obavljati časnu i radosnu službu. Da bi sjemenke posijane u vaša srca mogle donijeti plodove kao što su radost, zajedništvo, prijateljstvo, rast idt., potrebo je da se sprijateljite s Isusom.

Ministrant je dječak ili djevojčica koji su po krštenju postali punopravni članovi crkve. Ministrant je prvenstveno poslužitelj za oltarom, a to znači: pali, gasi i nosi svijeće, donosi ampulice sa vinom i vodom, nosi kadionicu i tamjan, nosi križ, svake nedjelje je na misi i svojim angažmanom i pobožnim stavom animira i poziva drugu djecu da se i oni priključe. Osim ove službe ministrant mora svjedočiti i na drugim poljima: u obitelji, u školi, u igri, u razgovoru s prijateljima. Jednom riječju ministrant bi trebao biti Isusova produžena ruka na svakom mjestu i u svakom vremenu.

Ponosni smo na svoju ministrantsku zajednicu od 50. članova, dječaka i  djevojčica svih uzrasta, podijeljenih u nekoliko skupina za ministriranje na nedjeljnim svetim misama u župnoj crkvi u Gornjoj Dubici te filijalnim u Vojskovi i Zoricana. Jednom tjedno imamo ministrantske sastanke u župnoj crkvi i filijalnim. Na ministrantskim sastancima osim što je zabavno i veselo, također govorimo o različitim temama koje se uglavnom odnose na ministrantsku službu i o drugim aktualni temama i pitanjima: o našoj župnoj zajednici, povijesti naše župe, euharistiji i ostalim sakramentima,  o vrijednostima ljudskog života, posebno o prikupljanju pomoći za siromašne i nemoćne, i o zaštiti prirode i okoliša.

 

Zašto sam ministrant ili ministrantica?

Ministrantica sam zato što volim saznati nešto novo o svojoj vjeri. Uz ministriranje služim Bogu. Na početku mi je to bila zabava, ali s vremenom na vrijeme to mi je prešlo u potrebu. Moja majka me je uvijek podržavala u tome, a i ostali članovi moje obitelji. U mojoj ministrantskoj službi najviše mi se sviđa zato što puno toga saznam i naučim o svojoj vjeri. Na našim ministrantskim susretima družim se sa ostalom djecom. Puno toga sam saznala i naučila o našoj vjeri zahvaljujući našim  svećenicima.

Marina Ilak iz Gornje Dubice

 

Zašto sam ministrant? Ministrant sam zato jer želim znati više o našoj vjeri. U mojoj ministrantskoj službi podržavaju me moji roditelji ali i susjedi. U ministrantskoj službi najviše mi se sviđa kad zvonim za vrijeme posvete darova. U ministrantskoj službi me ništa ne sputava niti me sprečava da i dalje budem ministrant.

Ivan Karlović iz Vojskove

 

Postala sam ministrantica jer me sretnom čini to da služim za vrijeme svete mise Bogu. Kadgod slušam svetu misu osjećam se sretnom. Naši svećenici nas hrabre i podržavaju da budemo ministranti. Nitko i ništa me neće zaustaviti da služim svome prijatelju Isusu. U mojoj ministrantskoj službi moja mama i baka me najviše podržavaju i veoma su ponosne na mene. Ali nisam ni ja sama tu ministrantica. Na naše ministrantske sastanke idu i moji prijatelji i prijateljice: Šimo, Petar, Matija, Anela, Marija, Ružica i Danijela. U mojoj ministrantskoj službi nitko me ne osporava.

Anita Blažanović iz Zorica

Više u ovoj kategoriji: « Župni zborovi

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.