07 Pro 2013

Franjevačka mladež u Gornjoj Dubici

Počeci Frame u Gornjoj Dubici vuku svoje korijene iz 1999. godine. Istina ne Frame koja je imala svoja primanja i obećanja, nego više molitvena druženja, razmatranja Božje Riječi, koja je pokrenuo tadašnji župnik fra Ivica Vidak. Framu su činili župljani, mladi župe Gornja Dubica koji su na tjednim sastancima  razgovarali o raznim temama. Na tim sastancima znalo se je i zapjevati pa čak i pripremiti predavanje s kojim se je otišlo na radio Odžak. Pričajući sada s tim „mladima“ koji su već i oženjeni i udani, iščitava se radost i ponos jer u tim trenucima čovjek je, kroz takva druženja i razmišljanja pronalazio sebe, budio se i prepoznavao da treba više od ovoga sada. Takav način rada nastavio se je i dolaskom drugih svećenika koji su nastavili sa takvim radom. Dolaskom fra Ivana Opačka za župnog vikara počelo je i zborsko pjevanje.

Frama

Novi zamah što se tiče rada s mladima krenuo je dolaskom novih svećenika fra Velimira Bavrke i fra Bone Kovačevića, 2009. godine Već u ožujku 2010. framaši imaju svoja prva primanja, njih 53. Iste te godine za svetkovinu svetoga Franje u Žeravci oduševljenost svetim Franjom i njegovim životom mladi izražavaju i svojim prvim obećanjima. Sveti Franjo je često ponavljao rečenicu:“ Počnimo braćo ispočetka, jer gotovo ništa ne učinismo“. Tim riječima gvardijan fra Mirko Filipović pozvao je mlade da uvijek budu na početku, jer tako su uvijek bliže Isusu. Svijeće koje su mladi donijeli pred oltar činile su znak „tau“, znak koji je sveti Franjo posebno volio. Tim riječima su mladi poručili da će uvijek truditi se biti prožeti Franjinim duhom poniznosti i jednostavnosti i da će biti svjetlo ovoga svijeta. I čini mi se, iako danas se je smanjio broj framaša, taj plamen koji je tada zapaljen i dan danas gori.

Prije 8 mjeseca, u vremenu korizme frama Gornja Dubica imala je obnovu obećanja pred provincijalnim asistentom frame fra Matom Topićem. Taj dan misno slavlje su uzveličali i frame iz Novog Šehera te Osove. Čini mi se važnim kazati i ovo da je vrlo važno mlade odgajati prije frame. Mi to u župi radimo preko ministranata koje polako pripremamo za Franjevačku mladež. Ono što možda i našu župu izdvaja od ostalih je što mi imamo svake godine primanja ministranata u službu. Vrlo je važno djecu oduševiti Kristom, da bi to uradili potrebno je dati i važnosti onome o čemu govorimo. Dosada smo imali dva primanja, tako da župa Gornja Dubica ima 48. primljenih ministranata koji svake nedjelje ministriraju i tako polako stječu odgovornost.

Što na kraju kazati? Sveti Franjo i danas, kao i u vrijeme svoga zemaljskoga života, osvaja mladoga čovjeka prvenstveno svojom jednostavnošću i ljubavlju prema svakom čovjeku. Zato je i ovaj svetac onima koji ga upoznaju neprestano nadahnuće i živi znak vjere. Frama u Gornoj Dubici je izvrstan dokaz za tu tvrdnju. Svima onima koji su u velikoj obitelji Franjevačke mladeži želim da Bog bude glavni oslonac u životu. Mir vama!

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.