01 Tra 2017

Nedjeljna misao

5. korizmena

 

Naduta krava! Tako je opisao stanje modernog čovjeka jedan duhovni pisac. Goveđe koje je upalo u djetelinu i bez kontrole konzumira travu do te mjere da mu naškodi. Suvremeni svijet obiluje materijalnim i duhovnim ponudama, htjeli bismo sve iskušati do te mjere da nas opterećuju. Mnogo materije usvojili smo kroz izobrazbu, mnogo različitih knjiga pročitali, video uradaka pregledali, ali sve to nismo pravilno „prožvakali“ i poput stoke patimo od nadutosti. Kao što krava nakon što se najede treba preživati, tako i čovjek da bi preživio treba preraditi silno znanje da bi ga učinio prihvatljivim za organizam.

Ideja misnih čitanja u današnju nedjelju pred spomen Isusove muke jest – Bog je gospodar i darivatelj života. Pred vlastitu muku Krist poučava sljedbenike i narod da je uskrsnuće realnost. Bog koji je dao da dođemo na ovaj svijet, koji je dao da živimo i umiremo, jednako može učiniti da iz stanja smtri pređemo u život. Svi su se divili čudu oživljenja Isusovog prijatelja Lazara, i on je kao vremenito biće ponovno usnuo, no osnovna poruka je da čudo života u nama postoji i zbog toga se trebamo diviti i Bogu zahvaljivati. Zahvaliti Bogu za to što imamo mnoštvo zdravih organa i tkiva koji su međusobno harmonično povezani smislenom funkcijom.

Čudo je kako naše srce ispravno i uporno kuca, krv hrani stanice, a bubrezi izdvajaju otrove. Čudo je kako kosti održavaju a mišići dinamičko stanje našeg bića. Čudesno je kako koža razdvaja unutrašnji metabolizam od vanjskog svijeta. Čudo je kako probavni sustav razgrađuje organske tvari i održava organizam hranom. Čudesno je kako se branimo od sveprisutnih štetnih bakterija i virusa. Čudesno je kako se oštećeno tkivo obnavlja i samoozdravlja. Jednom riječju čudo oživljavanja u nama postoji, događa se svakoga dana i trena i zbog toga se trebamo diviti i na tome kao vjernici zahvaljivati Bogu.

Valja nam prihvatiti od Boga darovani život i smrt te vjerovati u konačno uskrsnuće, nadati se preobraženju našeg smrtnog tijela, prihvatiti da je život misterij, tajna tj. čudo. Isus je oživio prijatelja Lazara, člana obitelji svojih sljedbenica Marije i Marte koje su imale pouzdanje u njegovo božansko poslanje, unatoč tome što je zakasnio sa svojim odgođenim dolaskom u njihov dom, što se kako se činilo oglušio na njihov poziv za pomoć. Prorok Izaija u prvom čitanju također poručuje kako je Bog onaj koji oživljuje i otvara naše grobove, a sveti Pavao u poslanici Rimljanima pravi distinkciju između tjelesne smrti i života po duhu Božjemu.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.