19 Ožu 2017

Nedjeljna misao

Sveti Josip

Dogodi se da odemo na sprovod odati počast čovjeku kojeg ne poznajemo osobno a ipak ga cijenimo zbog njegovih potomaka, djece i djela. Ne poznajemo tako život i misli svetog Josipa, a ipak nam se čini blizak zbog toga što poštujemo dijete koje je on odgojio. U Isusovu životu, djelima i propovijedima prepoznajemo i poštujemo mnogo utjecaja sv. Josipa.

U Evanđelju iščitavamo Isusovu karakternu crtu istinoljubivosti, pravednosti i hrabrosti a koju je duhovno naslijedio od sv. Josipa. Krist je premostio religioznost Starog zavjeta ka Novome, no prije nego što se to po njemu dogodilo zbilo se u životu sv Josipa. Poštovao je stari zakon zbog čega je bio šokiran činjenicom da mu je zaručnica zatrudnjela, odlučio ju je napustiti ali kad je primio vijest da nosi Božjeg sina hrabro ju je uzeo za ženu.

Isus je suprotno od tradicije svojih surodnjaka poštovao strance, bio je dobrohotan prema ljudima drugih kultura, nacija i vjera. Sveti Josip je živio u tuđini, iskusio status stranca, bio je izbjeglica u Egiptu zbog čega možemo pretpostaviti kako je na posinka prenio stav tolerancije prema drukčijim ljudima. Božji sin poštuje i naređuje nam da imamo sućuti prema siromasima, težacima i patnicima. Sveti Josip je često bio na rubu egzistencije, živio je od rada svojih ruku, Isus mu je u tome pomagao i primio od njega osjećaj sućuti prema nevoljnicima.

Na nekoliko mjesta u evanđelju nalazimo da je Isus različito od navika svog okružja poštovao žene, djecu i potlačene. U ono malo informacija o sv. Josipu u Evanđelju jasno se očituje kako je on poštovao Mariju i njezino dijete iako mu on nije bio biološki otac. Konačno, vrhunac Kristova nauka bila je sućutnost prema ugroženima, zapovijed ljubavi te nauk da nas Bog kao nebeski otac voli. Ovaj osjećaj zacijelo se psihološki razvijao i očuvao zahvaljujući svetom Josipu i njegovoj očinskoj brizi prema dječaku Isusu. Vjerujemo kako ima veze i Isusovo hrabro prihvaćanje križa s pretpostavkom da je sv. Josip preminuo u nazočnosti Božjeg sina.

Sasvim je prirodno da nevjesta poštuje svekra iako ga nije prethodno upoznala, jer pretpostavlja da sve one fine osobine koje nosi ljubljeni joj muž imaju vezu, uporište i utjecaj. Jednako tako i mi poštujemo svetog Josipa zbog svih onih osobina koje nam se sviđaju u njegovu štićeniku Gospodinu našemu Isusu Kristu.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.