13 Ožu 2017

Nedjeljna misao 2. korizmena nedjelja

Nedjeljna misao

2. korizmena nedjelja

 

Isus Krist je odrastao na sjeveru domovine, tamo je i dugo vremena propovijedao, no glavni grad i religijsko središte nalazili su se na jugu zemlje, kamo su mnogi išli o najvažnijem blagdanu Pashe kad je Božji sin osuđen od ljudi. Na pola puta, u plodnoj ravnici, uzdiže se brdo Tabor, na kojem se sučeljavaju zračne struje, česta je pojava magle, mjesto na koje je Isus svratio sa svojim učenicima, na molitvu i važnu pouku pred muku.

Molitva ih je fascinirala, poučila i preobrazila. Dogodila se kad su se izdvojili iz mnoštva, osamili. Molitva je duševni proces u kojem spoznajemo sebe, svoje mjesto u svijetu, i svakoj stvari dajemo pravu vrijednost. U molitvi vidimo sebe objektivno onako kako nas vidi Bog, posvješćujemo sebi da nismo središte kozmosa, distanciramo se od nevažnih stvari. Kroz kontakt s Bogom štitimo sebe od oholog samouzdizanja, uz Božju pomoć spoznajemo što nam doista treba. Čovjek je sposoban proizvesti znatno više nego što mu je potrebno, ako je ispravno orjentiran, uravnotežen, ako njegovim bićem ne ovladaju zle sile.

Probudivši se iz dubokog sna često smo zbunjeni jer ne znamo što se događa, je li zbilja ono što smo sanjali i koliko je realno ono što nazivamo stvarnost. U molitvi se događa jednako tako da uđemo u drukčiju stvarnost, podignemo svoj duh u drugu dimenziju, živimo dublji život. Naviknuti smo da poput djece doživljavamo molitvu kao nešto propisano, određeno i standardizirano, no možemo je obavljati na više načina. Ona ne mora biti kanonizirana, jasno formulirana, čak niti ni izgovorena. Osim glasne, recitirajuće ili pjevajuće molitve, razgovor s Bogom može i treba biti spontan kao što komuniciramo s drugom osobom, dragim bićem, prijateljem. Molitva je i misaona aktivnost, razmatranje neke istine, događaja, mašta o susretu s nekim za kim žudimo, tj. meditacija.

U korizmenom vremenu  rado pristupamo razmatranju križnog puta Gospodina našega Isusa Krista kroz četrnaest  zadanih scena ili postaja. U svakoj od njih zamišljena je određena situacija u kojoj se Božji sin našao na koncu svog života, u korelaciji s osobama iz svog okružja s beskrajnim mogućnostima interpretacije osjećaja i raznih aspekata. Promišljajući o tome što je Isus proživio i kako se s događanjima nosio, nalazimo duševno olakšanje za sva naša svakodnevna stradanja.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.