04 Ožu 2017

Nedjeljna misao 1. korizmena nedjelja

Nedjeljna misao

1. korizmena nedjelja

 

Na početku korizme u službi riječi pojašnjava se kroz prvo čitanje kako nastaje grijeh, drugo čitanje navodi koji je lijek protiv grijeha, a evanđelje opisuje kako se služiti tim ljekovitim sredstvom.

Sazdani smo od praha zemaljskoga, izrasli smo i hranimo se iz prirode, no za razliku od nežive tvari Bog nam je udahnuo život. Čovjek je imao ogromnu mogućnost izbora djelovanja, ali mu bijaše zabranjeno zadirati u spoznaju dobra i zla. Zavodnik, sotona, đavao ušuljao se u ljudsku osobnost i razgovarajući s osjećajima počeo je izvrtati stvarnost. Tako i danas, napadnuta nam je najprije žudnja, pomuti nam se razum, zlo se učini kao dobro i počinimo grijeh.

Put odvraćanja od grijeha je Božji sin Isus Krist koji je nadvladavši kušnje pobijedio zlo i time postao nama uzor. Kušnja kruha predstavlja žudnju na materijalnoj razini, tjelesni smo ali valja nam paziti da svoje potrebe zadovoljavamo u skladu s riječju Božjom. Baciti se s vrha hrama s vjerom da si Božje dijete, predstavlja kušnju suprotnu materijalizmu tj. preuzetno shvaćanje da će nas Bog zaštititi pa i kad ne poštujemo prirodne procese.

Treća kušnja prestavlja socijalnu razinu ljuskog bića. U nama postoji težnja da budemo prvi, glavni, važniji od drugih te da vladamo njima. Klanjamo se lažnim božanstvima, bogatstvu, bogatašima, moćnicima, silnicima i nebrojenim idolima kako bismo zadobili njihovu naklonost. Isus je odbio ovu vrstu kušnje pred sotonom u pustinji, propovijedao je da trebamo služiti, a ne željeti da budemo vlast kako bi nam drugi služili, i na kraju svog života zbog toga je podnio križ, muku i smrt.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.