24 Velj 2017

Nedjeljna misao 8. nedjelja kroz godinu

Nedjeljna misao

8. nedjelja kroz godinu

Bog i bogatstvo, riječi su koje u našem jeziku imaju isti korijen. Bog je bogat i daje bogatstvo, pozitivna je poruka zajedničkog etimološkog porijekla. No, u našem narodu postoji i shvaćanje kako se naklonost Božja očituje kroz bogatstvo. Drugim riječima, stupanj  milosti Božje u mom životu je razmjerna mom bogatstvu. Ili, onoliko koliko sam bogat toliko je Bog prisutan u mom životu.

Današnje evanđelje poručuje upravo suprotno, ova dva pojma stavlja na suprotne pozicije. Štoviše, traži da ih ne povezujemo emocionalnim stanjem zabrinutosti. To je ono duševno stanje koje se producira u ljudskoj glavi kao fikcija obzirom na ono što bi se moglo dogoditi. Isus poručuje kako su čak i naše brige za elementarne stvari egzistencije zapravo neopravdane. Njihovu neutemeljenost potkrepljuje usporedbom sa životinjama i biljkama kao bićima niže vrste koja opstaju zbog prirodnog poretka, odnosno Božje brige za njihovu opstojnost. A vjernik koji se pouzdaje u dobrotu Oca nebeskoga, svoju pažnju treba usmjeriti da si osvijesti tu Božju vladavinu i tragati za njegovom pravednošću.

Znameniti duhovni spisatelj Živko Kustić u knjižici „Priroda govori o Bogu“ pokazuje tragove Božjeg djelovanja u svijetu bića iz prirode. Zemlja je udaljena od sunca točno toliko koliko je potrebno svjetlosti i topline da se na njoj razvije život. Sila gravitacije je odmjereno uštimana tako da kapljica kiše može biti privučena zemlji, a da pritom svojim veličinom ne ošteti biljke. Listovi su poput tvornica koje sintetiziraju hranu, na stabljikama koje ih kao na višekatnim tornjevima izdižu iznad vlažnog tla. Cvijet svojom ljepotom privlači i hrani insekte, privučeni čine da ovaj urodi plodom koji dozrijevaju za nastavak života biljke i održanje životinja.

Zbog ove fascinantne usklađenosti i mi ljudi održavamo svoje postojanje i umjesto da budemo nezadovoljni, pohlepni i tjeskobno brižni trebali bismo biti zahalni Stvoritelju za dar života i njegovo održanje. Svijest o ovakvom neizmjernom daru proizvest će u nama radost što će se odraziti na poštovanje prema prirodi i njezinu Uzdržavatelju, te drugim ljudima s kojima trebamo razumno dijeliti i upravljati ovim dobrima. Nalazimo se pred periodom kad se ova nikad zamrla priroda počinje intenzivnije razvijati te uz naš minimalni rad možemo profitirati poput poslodavaca koji uzimaju veliki kapital uz promišljeno ulaganje.

Na početku proljeća Evanđelje nas poziva da iz svoje duše izbacimo neproduktivni osjećaj zabrinutosti, tjeskobe i straha za posjedovanje, imanje i bogatstvo. Djeca smo Božja i kao što se mi skrbimo osigurati svojoj djeci hranu i odjeću, jednako tako i dobri Otac naš nebeski pobrinut će se za nas. Takvu utješnu poruku nosi i prorok Izaija za svoje sunarodnjake kad bijahu zabrinuti u vremenima egzistencijalne krize. Samo je u Bogu mir – veli psalmist!

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.