20 Velj 2017

Nedjeljna misao 7. nedjelja kroz godinu

Nedjeljna misao

7. nedjelja kroz godinu

 

Zvjezdanog neba i ljudskog lica nikad se čovjek neće moći nagledati, napisao je Ivo Andrić. Nebo ispunjeno božanskom svjetlošću ogromno je, duboko i zanimljivo baš kao i ljudska osobnost. Što ih više istražujemo to više uočavamo složenost njihove ljepote, beskrajano dugo možemo im se diviti. Koliko je božanska visina nedokučiva, toliko je dubina ljudske duše neshvatljiva, fascinantna i privlačna.

Odrediti motivaciju nečije radosti, žalosti ili straha vodi nas u putovanje s mnogo povezanih raskrižja po nepredvidivoj stazi koja završava u sumraku.  Željeli smo promatrati naše ponašanje kao nešto razumno, objašnjivo i podložno uzročno-posljedičnim vrednovanjima. Tako to činimo s ostalim stvarima i pojavama u svijetu koji nam je podložan, no čini se da vrlo teško ovladavamo i opisujemo vlastita postupanja.

Netko uživa npr. u kiselim krastavcima a drugi ih nepodnose, netko opušta uz klasičnu glazbu a drugi vole drukčije ritmove, neki vole druženja a drugi su povučeniji. Svako pozitivno iskustvo iz prošlosti poziva nas da tome žudimo i obrnuto, svaka neugoda iz prošlosti čini nas opreznima ili odbojnima prema dotičnoj stvari. Postupiti ćemo u budućnosti ovisno o navikama iz prošlosti, a najosjetljiviji smo za učenja u dobu kad iskustva nemamo, tj. u ranoj mladosti i djetinjstvu.

Svatko od nas u prošlosti je doživio negativna iskustva zbog kojih se nepravilno ponaša u sadašnjosti prema drugim ljudima. Naročito su bolna nasilna ponašanja zbog kojih nosimo traume, isfrusrirani smo, i takve devijacije prenosimo u svoju sadašnjost. Dijete prema kojemu su bili grubi, s kojim su konflikte nasilno rješavali, u takav model ponašanja će imati u odrasloj dobi.  Čak i pas prema kojem su bili nasilni, režati će lajati i gristi jer se plaši tj. kako bi se obranio, jer ima loša iskustva prema drugim bićima.

Evanđelje nas potiče da prekinemo začarani lanac mržnje, grubosti i nasilja te da na taj način iskorijenimo zlo iz svoje sredine. Biblijska čitanja poziva nas da budemo savršeni kao Bog, traži od nas da kao odrasle i zrele osobe za odgojitelja imamo Oca koji je na nebesima. Tako ćemo nadomjestiti svaki nedostatak kojeg imamo jer smo odrastali s pogrešnim autoritetima u ovom svijetu, jer smo imali nezrele i nesavršene: očeve, učitelje, drugove. Svi ovi navedeni također su imali iskompleksirane autoritete i nesavršeni odgoj.

Osim osobnih frustracija i vlastitog podsvjesnog svijeta, živeći u grupi, u određenom narodu ili državi, nosimo i kolektivne traume iz prošlosti. Sve ono što su poživjeli nasi preci u skupini kao umreženo zlo prenosi se s jedne jedinke na drugu: ratovi, nasilje ili korupcija. Ovo objašnjava zašto se ljudi jedne nacije, države ili regije većinski ponaša na određeni način, odnosno konflikte rješavaju u manjoj ili većoj mjeri na nepravilan način. Isus potiče da upravo ja budem onaj koji će prekinuti ukleti krug zla, poziva nas da započnemo liječiti svoju sredinu, traži da svoja negativna iskustva ne prenosimo na dolazeći naraštaj.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.