08 Velj 2017

Nedjeljna misao 5. nedjelja kroz godinu

Nedjeljna misao

5. nedjelja kroz godinu

 

Kruh bez soli moguće je jesti, ali osoljeni kruh je ukusniji. Tako i živjeti bez Boga je moguće, no život s Bogom je ljepši. Ili, možete li zamisliti kako bi bilo živjeti bez svjetla? Svjetlost nije sama sebi cilj, ona označuje druge stvari, uprisutnjuje ih. Živjeti bez vjere je kao bez svjetla. Svijet je postojao i prije Krista, ali s njim je život u svijetu postao radosniji. Mi kršćani smatramo da je naša uljudba s Isusovim naukom postala naprednija, pristojnija, civiliziranija.

Nemoguće je promatrati našu prošlost, kulturu, umjetnost i moral bez Biblije, evanđelja i Crkve. Oni su snažno i pozitivno utjecali na naše drušvo i živote pojedinačno. Da bi ovi idalje djelovali u nama, poput soli koja dezinficira ili svjetla koja orjentira, valja nam se služiti njima. Kvaliteta života uvelike ovisi o načinu prehrane, osim energije i proteina koji su baza, moramo unositi i minerale, poput soli.

Božja milost djeluje na čovjeka, preobražava našu narav, obogaćuje osobnost. Promijenjeni čovjek nadalje utječe na svoju okolinu, svojim djelima i primjerom mijenja sredinu u kojoj živi. Isus Krist, Božji sin, poučio nas svojim riječima, primjerom i djelima i nezaustavljivo izmijenio naš svijet. Postao je svjetlo svijeta, prosvjetitelj i zato se svijeća koristi kao simbol tog čina. Svijeća poput Krista izgara da bi drugi mogli živjeti svetost u svijetu.

Svjetlo, svijet i svetost su riječi koje u našem jeziku imaju zajedniči korijen. Štoviše, svi ovi pojmovi imaju dvostruku metafizičku narav. Kao i Bog i svijet tako i svjetlo ponaša se kao čestica tj materija koja putuje kroz prostor, ali i kao val, odnosno energija tj. nematerijalna stvarnost. Bez svjetla nema života, ono je prema Bibliji i prvo Božje stvorenje, znak je prisutnosti kemijske reakcije. Biti prosvjetljen metaforički u književnosti znači znati. Tako prosvjetljen vjernik, i u sebi očišćen blagoslovljenom solju iz evanđelja, čini dobra djela i postaje okrepa svijetu u kojem se nalazi.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.