21 Sij 2017

Nedjeljna misao 3. nedjelja kroz godinu

Nedjeljna misao

3. nedjelja kroz godinu

 

Biti čovjek znači nesavršen biti. Vjernici nastoje prepoznati svoja ograničenja.  Katolici ispravljaju svoje pogreške snagom sakramenata. Kao što dijete koje odrasta treba imati roditelja-odgojitelja tako i mi imamo Boga-Oca kao autoritet koji nas vodi. Djeca za zdrav razvoj obično imaju model ponašanja, plan odgoja i vršnjake s kojima se uspoređuju. Kršćani imaju Krista za uzor, evanđelje program života, svete likove kao primjere.

Neki ljudi slijede političkog vođu, neki za uzor uzimaju estradne zvijezde, neki se isfrustrirano uspoređuju sa ljudima iz sredine. Mogućnost izbora prisutna je naročito u modernom vremenu kad svršavamo škole, putujemo, čitamo i gledamo te se susrećemo s različitim idejama. Slobodni smo ali i odgovorni odabrati za sebe životni program, model, ideju i lik koji ćemo slijediti.

Prvo čitanje simbolički govori o ulozi svjetlosti koja svaku stvar čini vidljivom. Evanđelje opisuje ljude koji u svom poslu uz pomoć svjetlosti privlače ribe te ih hvataju u mrežu. Na početku svoje javne djelatnosti Isus poziva nekolicinu ribara  da umjesto riba love ljude za kraljevstvo Božje. Dok drugo čitanje govori o podjelama među vjernicima, drugi dio evanđelja o potrebi da se povežu niti mreža kako bi ribolov uspješan bio. Aluzija je to na potrebu za jedinstvom među Kristovim vjernicima.

Za duhovno neinteligentnu osobu sloboda izbora je teret zbog kojega može pogriješiti, dok duhovno obdaren čovjek u slobodi nalazi mogućnost vlastite afirmacije i razvoja. U evanđeosko doba narod je bio zbunjen nakon što su živjeli po tradiciji, a globalizam Rimskog carstva unosio im je nove egzistencijalne forme. Hrlili su k Ivanu Krstitelju koji im nudi treći put da slijede Isusa, on ih poziva da ga slijede na putu prema Kraljevstvu nebeskom, pri čemu će biti izliječeni od raznih bolesti: individualnih i kolektivnih, tjelesnih i duševnih.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.