Sadržaj izdvojen po datumu: Srpanj 2016

Razmišljanje uz 18. nedjelju kroz godinu

Božja riječ nije protiv materijalnog svijeta koji je božansko stvorenje. Ali je za relativizaciju istoga jer stvoreno je prolazno (prvo čitanje) a Bog je vječan (drugo čitanje).

Oluja usred ljeta! S tim događanjem možemo usporediti iznenadnu smrt. Zemlja dobro urodi, a onda jaki vjetar u jednom trenu sve uništi. To je tema Kristove evanđeoske pouke. Povod Isusovom govorenju o smrti je sukob braće zbog nasljedstva. Umjesto da istraži tko je u pravu, Božji sin poziva sukobljene da promisle o smislu, svrsi ili cilju sukoba. Tako On raspravu podiže na jednu višu razinu, pitanje prolaznog  povod mu je da se promisli o vječnom.

Sigurnost nije u imanju, to bismo trebali posebno svjedočiti mi koji nerijetko proživljavamo propasti materijalnog zbog katastrofa: političkih i prirodnih. Vječna je dobrota koju izgradimo u odnosu s dugim ljudima. Nikada nećemo imati dovoljno novca jer s bogatstvom rastu i naši planovi i želje. Kako reče pjesnik Preradović: „Ljudskom srcu uvijek nešto treba, zadovoljno nikad posve nije: čim željenog cilja se dovreba, opet iz njeg sto mu želja klije“. Takva je dakle ljudska narav, samo trebamo razabrati prioritete. Ili kako to veli suvremeni mislilac Fromm, što nam je važnije imati ili biti?

Evanđelje nas dakle poziva još jednom da promislimo o smrti, a na poseban način onoj iznenadnoj, vlastitoj ili smrti dragih nam ljudi. Smrt nas uvijek iznenadi i šokira, premda je naravna i očekujuća, jer smo stvorenja. Prisustvo smrti razlog je da budemo odgovorniji prema životu, zahvalni za dar života, te da promislimo kako se učinkovito odnosimo prema tom daru?!

Fra Mijo Šuman rođen je na Blagovijest 1970. godine u Travniku u obitelji nastanjenoj u selu Bila u župi Vitez. Otac Anto bio je automehaničar zaposlen kao vozač. Majka Mironija,

domaćica, brinula se za kuću, vrt i tri sina. Mijo je bio drugorođeni i dobio je ime po pokojnom djedu.

Osnovnu školu je završio u mjestu stanovanja odličnim uspjehom uz brojne nagrade iz literarnog stvaralaštva. Bavio se folklorom, plivanjem i gimnastikom.

Završio srednju elektrotehničku školu u Zagrebu. Nakon redovitog vojnog roka služenog u Nišu i Bijeljini zaposlio se Tehničkom remontnom zavodu u Travniku.

Započeo je tek otvoreni izvanredni studij kateheze na Vrhbosanskoj bogosloviji u Sarajevu.

Odlazi u samostan 1992. godine, prolazi franjevačku formaciju u Baškoj Vodi, Monopoli- Italija, Samobor-Zagreb.

Teologiju završava u Sarajevu i biva ređen za svećenika 2000. godine.

Službuje u Dubravama-Brčko, Albanija, Guča Gora-Travnik, Kosovo, Livno, Zenica i ponovno na albanskoj župi u Crnoj Gori.

OPROŠTAJNI GOVOR ŽUPNIKA FRA VELIMIRA

DVI TRI RIJEČI..         

Službu svećenika započeo sam pod geslom: „EVO ME  GOSPODINE, MENE POŠALJI“.  Htio sam da se među svima, koje me Bog pošalje, osjeti da nas privlači, nadahnjuje i snaži Kristova ljubav, da nas ona poziva na stvarne i svakodnevne korake ljubavi prema bližnjima. Kristova je ljubav uvijek obnoviteljska, ona liječi rane, zaboravlja nepravde, oprašta i daje tako potreban mir srca.

Župa Gornja Dubica je bila prva župa koju sam samostalno vodio kao župnik. Prije Gornje Dubice, bio sam samo pomoćnik drugim župnicima. A kako to obično biva: PRVA LJUBAV NE ZABORAVLJA SE! Došao sam u župu otvorenog srca sa svojim otvorenim srcem. I tako smo kroz sve ove godine živjeli, radili, Boga molili, radovali se, veselili se, ali i plakali i tugovali.

Osjećao sam se kao SVOJ MEĐU SVOJIMA.  I stoga vam iskreno hvala na svemu. Hvala svima koji ste se odzvali na različite suradničke službe u župi. Hvala cijeloj našoj župi i svim župljanima, kako ovdje, tako i u inozemstvu. OVO MJESTO IMA DUŠU. A ta ista duša jest besmrtna, ima na sebi utisnut Božji pečat i hram je Duha Svetoga, ali i pored toga slobodna je biti i grešna.

Za svaki grijeh kojem sam ja kao župnik pridonio, iskreno molim oproštenje od Boga i od svih vas župljana, a svima Vama od srca opraštam i prepuštam Božjem milosrđu!

Želim da  dobri Bog izlije iz Srca Isusova blagoslov na rad novog župnika fra Miju i dade mir, ljubav, slogu i zajedništvo cijeloj župi. 

 20160712 181158  

GRIJANJE ZA CRKVU

Klikom na sliku možete vidjeti galeriju

NOVI ŽUPNIK U GORNJOJ DUBICI!

Braćo i sestre, dragi vjernici, čuli ste obavijest o promijeni službe kod nas franjevaca u Gornjoj Dubici, točnije o imenovanju novog župnika: Na sjednici Definitorija naše franjevačke Provincije Uzvišenja svetog Križa 7. i 8. lipnja 2016. godine utvrđen je novi razmještaj braće: Za župu Gornja Dubica imenovan je novi župnik: fra Mijo Šuman, koji je rodom iz Viteza, a inače bio je župnik u župi Tuzi u Crnoj Gori. U srijedu 20.07. 2016., na misi u 18,00 sati u župnoj crkvi, fra Mijo preuzima službeno svoju novu povjerenu mu službu župnika. Želimo mu dobrodošlicu u našu župu i obilje Božjeg blagoslova u radu sa župljanima i svim vjernicima koji dolazite u našu crkvu. Tko god može bili bi lijepo da dođe na svetu misu u 18,00 sati. Podržite u svojim svakodnevnim molitvama.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.