Sadržaj izdvojen po datumu: Studeni 2016

Nedjeljna misao

33. nedjelja kroz godinu

U selu nekom nastupila pomrčina sunca. Ljudi su se uznemirili smatrajući da je nastupio Sudnji dan. Jedni su vrištali, drugi se opijali, treći su bili zbunjeni. Starješina sela je umirivao i upozoravao neka svi nastave svoje svakodnevne aktivnosti. Jer, ako je Dan srdžbe Gospodnje bolje je da ih Bog zatekne vrijedne. A ako nije ionako im se valja spremiti za dolazeću zimu, poučavao je.

I naše doba obilježeno je konfuzijom i poremećajem vrednota. Nismo sigurni isplati li se raditi i što će s nama sutra biti. U napasti smo izgubiti smisao života, a nedjeljna čitanja nas potiču da nastavimo obavljati svoje dužnosti. Jer, ne zna se točan dan svršetka svijeta, i ne smijemo se dati zavesti ispraznim zavaravanjima javnoga mnijenja. Čak i kad smo u sukobu i nerazumijevenju bliskih nam suradnika, kako se to navodi na koncu evanđeoskog ulomka.

Prosječna osoba našeg podneblja doživjela je mnoštvo lomova i razaranja. Usljed promijena društvenih sistema, ratnih i ekonomskih razaranja, i tehnoloških revolucija. Suvremeni čovjek osjeća umor, kao da bi htio sjesti, a netko mu naglo izmakne stolicu. Zbog brojnih i dubokih promijena, ni u što više nije siguran, osim u vlastito postojanje. I u njemu postoje želje za užicima, pa je sklon odati se brojnim sitnim porocima što ga trenutno usrećuju, a dugoročno upropašćuju.

Svatko od nas trpi nepravde, strukturalno uvjetovane, umišljamo da su nam krivi drugi ljudi. Ne manjka nam osnovnih sredstava za život, ali nam nedostaje osjećaja da smo voljeni, shvaćeni ili važni. Jedino utemeljenje smisla možemo naći u Božjoj veličini, dobroti i ljubavi ili kako to evanđelje kaže: svojom ćete se postojanošću spasiti. Ne budimo kao putnici u vlaku što od umora, brzine i mučnine ne mogu uživati u ljepotu krajolika kroz koji prolaze. Uz Božju pomoć, snagom molitve, otkrijmo sitne radosti u životu dok ne prispijemo cilju našega putovanja!

Poštovani u našoj galeriji možete vidjeti slike sa našeg hodočašća u Međugorje na ovom linku MEĐUGORJE

Također u našoj galeriji možete vidjeti i kako napreduju radovi u našoj župi  RADOVI.

U galeriju smo i dodali nekoliko slika sa naših groblja.

 

Nedjeljna misao

32. nedjelja kroz godinu

U jesen kad se život u prirodi umiruje i umire, razmišljamo o vlastitom umiranju i smrti, odnosno o životu nakon smrti. Postoji li vječni život i kakva je njegova kvaliteta, s ovim pitanjem se učestalo susrećemo i prigodno ga istražujemo. Kao djeca postavljali smo ga starijima, u mladosti smo diskutirali s vršnjacima, i sada u jesen naših života zamišljeni stojimo nad ovim pitanjem.

Ovo pitanje Isusu su postavili saduceji kako bi ga isprovocirali, jer ovi oholi bogataši oslanjali su se na ovozemaljske vrijednosti i nisu vjerovali u onostranost. Njihova argumentacija dolazi iz židovskog zakonodavstva prema kojem nakon smrti čovjeka bez potomaka bračne obveze pred ženom preuzima njegov brat. Ovom postavkom oni otkrivaju niz pogrešaka u shvaćanju života: ženu tretiraju kao vlasništvo svog muža, vječni život promatraju skučeno prema pučkim običajima, pokazuju iznimnu aroganciju prema delikatnim i teško spoznatljivim stvarima.

Možemo li prihvatiti činjenicu da će jednako život skončati zločinci i mučenici? Logika našeg uma zahtjeva da mora postojati dimenzija u kojoj će se poravnati  nepravde ovoga svijeta. Bez riješenog prešutnog odgovora na pitanje vječnog života ljudska egzistencija ostaje bez smisla. Smislen odgovor nam daje nam tradicija, crkveni nauk i vjera u Božjeg sina koji je živio, umro i uskrsnuo. Vjera nas ispunja nadom i daje snagu da ispunjeni božanskom ljubavlju nadiđemo ograničenosti ovozemaljskog života.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.