Tragom kršćanske mudrosti

Tragom kršćanske mudrosti

Piše: Stjepan Radić

LicemjerjePojam licemjerja ima nekoliko sinonima: dvoličnost, prijetvornost, farizejština, nedosljednost… Svi oni ukazuju na sadržaj onog na što se ovaj porok odnosi. Radi se o neprihvatljivoj ljudskoj karakternoj osobini u kojoj sebe pokazujem drugačijim nego što stvarno jesmo. U tom smislu te uzevši općenito 'licemjerje je prikrivanje svog karaktera' koje za učinak ima 'lažno pokazivanje vrlina' (B. Klaić).

Vrijeme mijenje i temeljne vrijednostiNe treba biti pretjerano pametan s obzirom na zaključak da živimo u vremenu brze promjene odn. mijene. Tim više kada se promjena – pri tome mislimo na stalni zahtjev da se ono prijašnje zamijeni novim - stavlja kao trajan ideal i zadaća. Toj se činjenici gotovo sve podređuje. Smijemo li se tomu protiviti, postavlja se pitanje, uzmemo li u obzir svakodnevne životne potrebe u kojima dotrajale stvari mijenjamo novim? Tomu u prilog ide i stara latinska izreka varietas delectat (različitost veseli), u kojoj je sadržana sva istina i ljepota onog novog, drugačijeg, nesvakodnevnog? Da, možemo uzvratiti, različitost s obzirom na svakodnevni život, jest ugodna i poželjna. Čovjek je u tom smislu pozvan svoj život učiniti dinamičnijim, kreativnijim kako s obzirom na svoju vlastitu osobnost, tako i s obzirom na one s kojima živi, odupirući se tako svakoj vrsti monotonije i učmalosti koja zatomljuje. U tom smislu promjena ne samo da veseli nego je i poželjna.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.