Evanđelje u svakodnevnici

Evanđelje u svakodnevnici

Piše: Fra Ivica Radić

DosasceMalo se u koje doba godine kao pred Božić može čuti toliko religiozne tematike. Obasuti smo religioznim govorom, religioznom vizualnim efektima. Već početkom jedanaestoga mjeseca gotovo na svim televizijskim programima i drugim medijima kao da započinje „advent“, prije onoga službenog crkvenoga adventa.

27 Velj 2015

Korizma je milosno vrijemeKORIZMA HAMARTIA / METANOIA (promašiti cilj / promijeniti način života) GRČKA RIJEČ ZA GRIJEH KOJA SE KORISTI U BIBLIJI JE „HAMARTIA“, A DOSLOVNO ZNAČI „PROMAŠITI CILJ“. MOGUĆE JE DAKLE ŽIVEĆI NEPRESTANO U GRIJEHU, NE PROMIŠLJAJUĆI O SVOJEMU ŽIVOTU I NE MIJENJAJUĆI SVOJ ŽIVOT (METANOIA), JEDNOSTAVNO PROMAŠITI ŽIVOT.

UskrsIma li smrt posljednju riječ nad životom? Pitanje je koje muči čovjeka od iskona. Svaka smrt, pa i ona koja nas se ne tiče, izaziva u nama šutnju, nelagodu, ali i bezbroj pitanja. Pogotovo se to događa kod smrti drage osobe, ili kad se nađemo pred vlastitom smrti. Otvara se tada beskrajna praznina, a u praznini se čuje jeka bezbroj pitanja. Je li smrt posljednja riječ nad životom, ili? Znanost niti je, niti će ikada dati odgovor na ova pitanja, jer se radi o nečemu što je apsolutno nadilazi.

PostPo uzoru na Isusov četrdesetdnevni post u pustinji Crkva je već od prvih stoljeća prakticirala post pred Uskrs, nazvan korizma ( quadragesima ) Korizmu prvi put spominje Nicejski sabor 325. godine, a poznato je da je korizmeni post krajem četvrtog stoljeća bio raširen u cijeloj Crkvi. Najčešće za korizmu kažemo da je vrijeme posta, molitve i pokore, te vrijeme priprave za Uskrs. Ovo je općepoznata definicija, vjerujem, poznata i manje upućenom kršćaninu.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.