DosasceMalo se u koje doba godine kao pred Božić može čuti toliko religiozne tematike. Obasuti smo religioznim govorom, religioznom vizualnim efektima. Već početkom jedanaestoga mjeseca gotovo na svim televizijskim programima i drugim medijima kao da započinje „advent“, prije onoga službenog crkvenoga adventa.

11 Pro 2015

TrenutakJeste li ikad dobili čestitku onako bez razloga? Nije ti ni rođendan, ni imendan, nije ni Božić, tek onako.

12 Srp 2015

Šaptači dušaRazmisli i priznaj sebi! Istinita je ona da je manje bitno ono što izgovoriš naglas, uistinu je važno što šapneš sam sebi. Svi smo mi šaptači svojoj duši, jer sve što se ne usudimo izgovoriti naglas potiho šapnemo. Doista se naša duša svašta nasluša. Dobro kaže Džubran: "U svojoj duši imam prijatelja..." Odavno sam već naučila da ljudi uglavnom ne govore ono što misle, a ako i misle sigurno ne osjećaju. Iz glasnog govora uglavnom izbija potreba za tišinom, iza glasnog smijeha čuje se pritajen plač... Sve to već odavno znam a ipak se čudim, čudim se slušajući čovjeka, slušajući ljude davno otrgnute, rekao bi Meša Selimović, a ne prihvaćene. Ma i ne čudim se više njima ,čudim se sebi, zašto mi je čudno. Zar mi nije jasno da se u priči o sigurnijem životu tamo negdje "kod nas" kako kažu oni koji uopće nisu sigurni gdje je to, kad kažu kod nas, krije velika nesigurnost.

27 Velj 2015

Korizma je milosno vrijemeKORIZMA HAMARTIA / METANOIA (promašiti cilj / promijeniti način života) GRČKA RIJEČ ZA GRIJEH KOJA SE KORISTI U BIBLIJI JE „HAMARTIA“, A DOSLOVNO ZNAČI „PROMAŠITI CILJ“. MOGUĆE JE DAKLE ŽIVEĆI NEPRESTANO U GRIJEHU, NE PROMIŠLJAJUĆI O SVOJEMU ŽIVOTU I NE MIJENJAJUĆI SVOJ ŽIVOT (METANOIA), JEDNOSTAVNO PROMAŠITI ŽIVOT.

UskrsIma li smrt posljednju riječ nad životom? Pitanje je koje muči čovjeka od iskona. Svaka smrt, pa i ona koja nas se ne tiče, izaziva u nama šutnju, nelagodu, ali i bezbroj pitanja. Pogotovo se to događa kod smrti drage osobe, ili kad se nađemo pred vlastitom smrti. Otvara se tada beskrajna praznina, a u praznini se čuje jeka bezbroj pitanja. Je li smrt posljednja riječ nad životom, ili? Znanost niti je, niti će ikada dati odgovor na ova pitanja, jer se radi o nečemu što je apsolutno nadilazi.

19 Tra 2014

Pod tvojim križemEvo me Isuse, opet sam tu i šutim...
Ja izgleda volim voljeti šutke i moja šutnja
nikad ne znači manjak ljubavi.
Osjećam miris koji me nosi tamo negdje daleko
u prostore nestvarne ovom svijetu, a tako stvarne u meni.

PostPo uzoru na Isusov četrdesetdnevni post u pustinji Crkva je već od prvih stoljeća prakticirala post pred Uskrs, nazvan korizma ( quadragesima ) Korizmu prvi put spominje Nicejski sabor 325. godine, a poznato je da je korizmeni post krajem četvrtog stoljeća bio raširen u cijeloj Crkvi. Najčešće za korizmu kažemo da je vrijeme posta, molitve i pokore, te vrijeme priprave za Uskrs. Ovo je općepoznata definicija, vjerujem, poznata i manje upućenom kršćaninu.

03 Tra 2014

Zašto je ljubav bol?Zbog nje su vođeni ratovi i pisane pjesme, za nju se živjelo i umiralo, može nas ispuniti neopisivom srećom ali i neobjašnjivom tugom… Ljubav…

Ta apstraktna pojava sveprisutna je u našim životima i istovremeno donosi i bol i sreću. Nisu sve ljubavi sretne i iskrene, ali da bismo znali voljeti nekada moramo naučiti i trpjeti bol koju ona zna donijeti. Čovjek koji živi bez ljubavi zna samo za sebe, a koliko može znati za sebe ako ne zna za drugog?

Život je lijepModerno doba donosi milijune opravdanja za sve do sada neopravdano ponašanje. Romantika je riječ koja u ovom uređenom „modernom društvu“, vjerovali ili ne, češće nervira ljude, nego što ih uzdiže u stanje nečega lijepoga. Tko je ukrao romantiku? Je li se izgubila negdje vremenom? Jesmo je mi izgubili? Zna li itko više pravo značenje riječi romantike? Plašim se da ne znamo.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.