18 Ruj 2016

Proslava Žalosne Gospe u Gornjoj Dubici 2016

 20160915 170128

 Proslava Žalosne Gospe u Gornjoj Dubici

Klikom na sliku pogledajte kako je izgledala proslava Žalosne Gospe na sam dan, 15. rujna.

 

Proslava Žalosne Gospe u Gornjoj Dubici

Žalosne Gospa se svake godine obilježava na poseban način u župi Gornja Dubica. Proslava ovog spomendana se veže uz stradanje koje je narod ovog kraja pretrpio tokom Drugog svjetskog rata. Tada su naime žene i majke ostale bez svojih muževa i sinova zbog ratnih stradanja. Tako je teret preživljavanja pao na njihova pleća. U takvim teškim životnim okolnostima razvila se pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji – Gospi Žalosnoj.

Ove godine je proslavi na sam spomendan Gospe Žalosne prethodila priprava u obliku trodnevnice kada se razmatrala žalosna otajstva Marijina života i slavila misa. U ponedjeljak, 12. rujna je misu predvodio Plehanski gvardijan, Fra Anto Tomas. U utorak, 13. rujna je misu predvodio Fra Mladen Jozić, župnik župe Imena Marijina, Svilaj. Na zadnji dan trodnevnice, srijedu 14. rujna, misu je predvodio Fra Blažen Lipovac, župni vikar župe sv. Josipa Gornja Dubica. Na sam spomendan Žalosne Gospe misu je predvodio Fra Mijo Šuman, župnik iste župe.

Na početku svoje propovijedi se Fra Mijo osvrnuo na ulogu žene u današnjem društvu i odnos žene i muškarca u društvu gdje je istakao međusobnu kompatibilnost i upućenost jednog na drugo. U nastavku svoje propovijedi je u kratkim crtama kroz povijest Marijina života prikazao njezin život kao neprestanu oscilaciju između žalosnih i radosnih trenutaka u njenom životu.

U svom završnom obraćanju Fra Mijo se zahvalio na okupljanju svećenika i pripadnika Božjeg Naroda u prikladnom broju.

Klikom na sliku pogledajte kako je izgledala proslava Žalosne Gospe na sam dan, 15. rujna.

Biblija     Bosna Srebrena     Franjevačka teologija     Novicijat Bosne Srebrene     Vrhbosanska nadbiskupija     Bitno

Kontakt

Vrhbosanska nadbiskupija
Rkt. župni ured "Sv. Josip"
76296 Gornja Dubica
Bosna i Hercegovina

tel/fax: +38731/765-117
e-mail: zupagornjadubica@gmail.com 

 

Primajte obavijesti

Upišite e-mail kako biste primali zadnje vijesti objavljenje na ovoj stranici.